Thursday, December 23, 2010

Hujan Itu Punya Hati



عليكم السلام
 بسم الله الرحمن الرحيم


Sedang asyik melayan perasaan dan rasa sejuk yang menyelimuti diri di atas katil Ela...macam mana boleh tertukar katil, segalanya bermula apabila Ela terlupa katil sendiri...( ngee..taula katil b2 sedap...~! hehehe ^_^ baik.....katil atas yang Ela punya pun sedap....dan sekarang cepat belanja b2 apa2 saja sebab b2 dah puji Ela....aha ^_^) 


Tengku, gadis tinggi lampai pun datang membawa hajat...tu dia...
"b2...psst....jom la"
"aa...jom mende"
"kate nak buat.."
"nak buat mende.....oh ye...jom2, jom Tengku"



Penulis Lirik   : Ilya Irma Yunie
Translator      : Zahratu Billaurah
Composer     : Ilya wa Zahrah
Melodi            :  Ilya, Zahrah, Ain (eh, nak juga dia ^_^) dan Wan....haha







قلب المطر
Qalbul Mator


Aku berjalan,
Bayu menyapa lembut,
Kulihat awan mendung,
Seperti tahu akan isi hatiku...

Guruh menjerit dengan suara kegelisahan
Tatkala hujan turun,
Air mataku pun...
Turut membasahi pipiku...

Aku meneruskan perjalanan,
Kudongak ke atas,
Ku rasai belaian kasih sayang-Nya,
Menginjak kembali kegembiraanku....


أمشي على الطريق
هبّت نسيم لطيفا
رأيت سحب الغيمة
كأنّها تعرف مشاعري

صاح الرعد بصوت مقلق
عندما نزل المطر
دمعت العين من شدّة الحزن 
بلّل وجنتي

واصلت سيري
وجّهت وجهي الى الجوّ
شعرت إطراء حبّه
رفّع فرح قلبي





Sudah berkira-kira, selesai sahaja mid-term examination, baru boleh mengalih tumpuan kepada perkara lain. Janji yang dipatri bersama Tengku berjaya direalisasikan. 'Hati Hujan' terhasil saat hujan turun dengan lebatnya membasahi bangunan D, membuai perasaan...membuah ilham....penghuni D-3-10..







Aku berjalan...bayu menyapa lembut...kulihat awan mendung...seperti tahu akan isi hatiku...

أمشي على الطريق...هبّت نسيم لطيفا...رأيت سحب الغيمة...كأنّها تعرف مشاعري


Nota sebuah perjalanan penuh rasa. Hayat diteruskan selagi nafas masih mampu dihela. Setiap helaan, setiap denyutan nadi diiringi kisah suka dan duka seorang musafir. Pengembara yang merantau mencari erti kehidupan. Kadang-kadang dirasakan dunia ini indah tetapi tatkala resah dan gelisah berkelana di dalam hati, semangat mula rapuh. Hati mula jatuh...irama hujan seakan mengetahui gelora di hati..




 

Guruh menjerit dengan suara kegelisahan...tatkala hujan turun...air mataku pun...turut membasahi pipiku...

صاح الرعد بصوت مقلق...عندما نزل المطر...دمعت العين من شدّة الحزن..بلّل وجنتي

 
Dia mengetahui hati yang bersedih...hujan menjadi pengantara....hujan menjadi bukti...air mata menjadi teman.....umpama langit yang menangis.....hujan rahmat yang turun menenggelamkan duka di hati....






Aku meneruskan perjalanan...kudongak ke atas...ku rasai belaian kasih sayang-Nya...menginjak kembali kegembiraanku....
واصلت سيري...وجّهت وجهي الى الجوّ...شعرت إطراء حبّه...رفّع فرح قلبي


Walau penat hati diuji.....walau letih menahan pedihnya sebuah kehidupan....walau terpaksa melalui jalan yang mustahil sentiasa lurus...walau terpaksa merintangi seribu dugaan yang pahit pada rasa...tetapi namanya seorang musafirr itu.....musafir yang teguh pendiriannya...musafir yang thabat pada pegangannya...musafir yang tahu hala tujunya....musafir yang kuat berpegang pada tali Al-Khaliq....pasti menemui jalan keluar daripada kemelut hidup....segala resah,gelisah dan duka hilang bagai hujan yang mengajar erti....kerana musafir itu tahu....sentiasa percaya....Dia ada bersama...rasa hadirnya Dia di dalam hati....hujan itu menambah rasa....






Hujan itu punya hati....
Hujan itu mengajar rasa....
Hujan itu punya kata-kata...
Hujan itu bisa merawat duka...
Hujan itu tanda kasih sayang-Nya...
Hujan itu bisa dimengerti....Hujan itu bisa diterjemah...
Hujan itu punya hasrat, dengarkan suara hatinya....



" Rasai kehadiran Dia dalam setiap ciptaan-Nya...di situ diri akan menemui ketenangan, saat itu merasakan diri tidak keseorangan, cinta-Nya mengatasi apa jua kasih sayang....kembalilah kepada-Nya...lihat dunia ini, rasa dan lakar nama-Nya pada sudut hati yang paling dalam..." 
Hati Hujan






Lagu yang special didendangkan buat 'Umi' Balqis, kakak D-3-10 ^_^ suka tengok Umi senyum dan menangis terharu. Ini sahaja yang mampu diberi, last minute present. Esok D-3-10 dah nak balik, cuti mid sem. Jaga diri, jaga iman D-3-10...kalau hujan turun, ingat lagu ni ye, ingat Tengku, b2, Ain dan Wan....haha...kekgi kalau ada masa boleh gubah lagu untuk sahabat-sahabat pula...panjang umur...kita jumpa semula~! ^_^ rasai kehadiran Allah tatkala hujan turun....renungi kebesaran-Nya....





pstt..Ain, b2 promote post kedua Ain, haha ^_^



p/s: Alfu Mabruk buat dik Iela, dik Ain dan dik Syakir.....kini pengembaraan baru bermula...PMR sudah lepas, SPM menanti...Along/ kak b2 doakan yang terbaik buat adik-adik Along/ kak b2...~! ^_^




"Ya Allah…jadikanlah bicaraku….tulisanku….adalah ibadah kepada-Mu… Ya Rahman….ikhlaskanlah hatiku dalam apa jua aku lakukan….buangkanlah segala sifat riak, sombong, dengki, iri hati dalam diri ini….Kau tiupkanlah sifat-sifat mahmudah ke dalam hatiku… Ya Rahim….jadikanlah cinta dan rinduku kepada-Mu setinggi-tinggi dan seindah-indah cinta dan rindu dalam hati ini…..Ameen......"

17 comments:

AIN KAMARUDIN said...

bestkan lagu tu mnyentuh jiwa. Rasa cam nak nangis je dngar lagu tu... utk smua ye duk baik2 kat umah tu ye nnti cti nie. and jgan lpa baca buku ye.... selamat pulang ke kampung semua. Ain akan rndukan dkt korang semua.

Syauqatul Wardah said...

Alhamdulillah...lagu pertama jadi, excited ngat~! ^_^
Tengku mmg guru muzik yg bagus...haha
suka2

baik...baca buku, baca buku... balik kekgi, b2 akan ingat pesan Ain ni...buat perkara berfaedah sepanjang cuti..b2 pun mesti akan rindu D-3-10~! b2 mesti akan rindu Ain~! ^_^ morocco...hehehe

hassnah said...

kalo ade hasnah msti lagi best lagu tuh ^_^
hik3
tapi,seriously, sampai bngun pagi terngiang2 lagu nih kat telinga kite...bez..hek3 :D
ingat Dia dalam segala bnda..yeah! :) bez lirik ney...

Miss H said...

waa..
buat lagu sendiri?
kalau boleh rakamlah, kam nak dengar ;)
p/s; best lirik =)

Syauqatul Wardah said...

<><> Hasnah <><>

sampai terngiang-ngiang ye..^_^
kalau terdengar masa tidur, sedap gak...boleh jadi melodi mimpi~

mesej dah sampai dkt Hasnah...ingat Dia dalam setiap ciptaan-Nya...kita dekat dgn segala apa ciptaan-Nya...bila kita hayati, renung..kita akan dpt rasa Dia sangat dkt dgn kita...^_^


<><> Hannah <><>

buat lagu utk dihayati...buat lagu utk diambil ibrah....buat lagu utk dkt lagi dgn-Nya, dik..^_^

sesekali buat perkara yg lain dri kebiasaan sedap gak..dah rakam dah, Hannah..rakam utk BA punya..nk buat lagu Arab..^_^

Alhamdulilah..lirik tu sebahagian besar kwn kak b2 yg buat, kak b2 translate je...^_^ suara perempuan kan aurat, kalau org boleh ambil sesuatu yang berguna drpd lirik, Alhamdulillah...syukur sgt..mesej sampai...

~mieyra~ said...

salam..
agknya mcm ne nk nyanyi ye.
akak suka hujan.akak pun suka lirik b2 ni.
betullah,hujan tu py hati.ssetengah je dpt tgk.sbb smua org blh memandang tp x smua blh mlihat.b2,kalau rs susah,pndang pd awan,Dia sdg melihat kte jgk.kalau rs pyh,pejam mata rs angin btiup,Dia sdg memujuk.kalau rs gelisah,dengarkan titis hujan dan rs sejuknya,Dia sdg bbicara dgn hati kte.pgang dlm hati,Dia ad,kat mana2 pun.=)
kalo dh ad melodi,pos laju ke akak ye,heheh

Syauqatul Wardah said...

kak Mira! ^_^
kak Mira tau...b2 baru je teringat kak Mira hari ni...tgk2 kak Mira yg komen...^_^

lirik tu buat dgn kwn b2...bukan b2 buat sorg..Alhamdulillah kalau sedap.. ilham Allah bagi saat hujan lebat turun...^_^

ha'ah...b2 tau kak Mira suka hujan dn awan..tgk la blog kak Mira, hehe..
syukran kak...suka dgr pesanan2 kak Mira..mcm pesanan kakak sendiri dh...b2 kan mane ade kakak.. ^_^

dah rakam dah, kak Mira, kekgi2 b2 send ea..Insya-Allah... ^_^

p/s: rindu sgt nk jumpa kak Mira..!

~mieyra~ said...

salam cik adk manis.
wah,skrg akak plop tharu ni,akak pn xd adik,kre b2 ni adk akak la.hehe.
oo,alhamdulillah.kdit unt kwn2 b2 jgk la,blh jd pgubah lgu nasyid ni.akak py hp ad prob sket,b2 anta MMS smlm op?xleh display,sdih snguh.adoi la..hehe,td akak tgk mjlh annur,rindu jgk kat b2!!

kodi said...

lamer x comment sinih, giler blh buat lagu dari ilahm hujan, x paham pun lagu tu hahaha Mira plk blh raser bende2 gitu.eyh x paham lg budak puan ni mikir ganer sapar gitu skali

imagination ngn emotion tu tinggi sngt hahaha...

hahaha padan muka Mira xleh bkk MMS, hndset org pun gitu jgk :(
org lain hntr bnyk dh MMS pah ceroh xleh bkk, x jadi2 jgk nk buat ganer hndset dh ganaz mcm orang lain, hahaha hndset kita hitam putih hndset orang lain colour........

hndset b2 pun blh hntr MMS ganaz x ganaz....

Syauqatul Wardah said...

<><> Kak Mira <><>

Waalaikumussalam my sweety sis~^_^

Rabiatul Fatimah Azzahra terima lamarannya Nur Amira dengan hantaran lagu Hati Hujan....sah? (Akhbot, ckp la sah, haha)sah....haha, yeah, b2 dh jadi adik kak Mira....Akhbot jgn jeles, haha
Kak Mira xdpt la lagu tu ye....
wah...kak Mira tgk majalah annur, b2 rindu kenangan2 dkt skolah, rindu website skoloh...waa, ni rase...nak nangis, nak nangis....nak balik skoloh semula rasenye..:(


<><> Akh Amir! wah pengomen setia dah datang, haha <><>

(ada sokmo perkataan 'giler' tu, ingatkan buang dah,haha)
Akh x faham ke lagu tu...Akh, org puan mmg kuat imaginasi dan emosi, prmpuan itu 1 logik 9 emosi, jiwa dan perasaan dia kuat, lebih dari org laki.....mujur Akh x faham..kalau Akh faham..maknanya...(haha, gurau je Akh~)^_^

sedap Akh suka ke kak Mira, x baik wat kakak b2 gitu, x aci betul...biar b2 pula suka ke Akh...haha, padan muka...haha
dah Akh tu ganas sgt, sbb tu rosak..henset tu bagi sign dah, nak bersara..nak suruh Akh tukar henset pula
ganas mendenye, Akh...b2 kan baru betul2 pakai henset ms nak masuk U, Ibu b2 beli la hak MMS lalu...mmg ganaz la b2..Akh ork, haha


p/s: gambar baby tu gambar Akh ke..wah, riang beno Akh ms kecik2, haha

~mieyra~ said...

amir: org puan ni jiwanya halus,kan b2 kan? imagination + emotion = that is why we are creative,ahaha
ce try hayati btol2 lirik tu.n its better if u read that when its raining.surely,u must love it.try la mir,u can sense d love dat is sent by HIM.=)
gram xleh bkk MMS.haha,kate org.dia pun 2 kali 5.HAHAHAHAHA

b2: sah! sah! haha,alhamdulillah ad adik yg mnis ini,hehe. hntaran hati hujan plak tu,btuah akak ni.akh amir ada?xde kan..hahaha
tu la b2,rs mcm rindu.t'ingat g phmpunan,mkmal,rhat,blik sama2.br ni jpe ngn kwn2.jpe mmg la jpe,tp xsma dh mcm skoloh dlu.=(
giv me 10,b2!! kte glakkan dia pula.haha.jgn mrh mir.
baby comey tu amir? rs mcm nk tdo,bgun blik pastu tdo bgun smle pon xcaye.haha

Syauqatul Wardah said...

betul, betul kak Mira, org perempuan kreatif, haha.
bila tgk pokok ke...awan ke, langit yg luas tu, laut atau hujan...kita dpt rasa Allah tu dkt sgt dgn kita, haah, mcm kak Mira ckp..rasa kasih syg Allah tu dkt sgt...sampai boleh buat kita tersenyum walaupun hati gundah gulana...=) cinta Dia mmg indah apabila diselami...

Akh, nak b2 beli ke Akh henset baru x? (kak Mira jgn risau, lps b2 beli henset ke Akh, b2 minta balik dia beli utk b2,b2 minta nk bayar murah, harga diskaun.. lps tu b2 bagi dkt kak Mira, haha)mmg sedih la muka Akh lps ni...2 lwn 1

Alhamdulillah, b2 pun dh dpt kakak manis, ^_^ Akh Amir ada x? xdk kan...? kesian Akh, haha

b2 pun rindu sgt zaman kanak2 menengah dulu...rindu kwn2, cikgu2..lama dh x jumpa kwn lps SPM, beberapa org je hak sempat jumpa..yg lain susah sbb cuti x sama..sedih..=(
tapi, kene terus contact, biar x putus...dn b2 xmboh putus..=(
x caye b2 dh 19, thn dpn no 2 dh depan..wah, dh besar, dh matang...

*bagi 10 dkt kak mira, haha*
Akh jgn main2, b2 dh kuat skrg, b2 ada geng...

b2 pun nak wat mcm kak Mira, tidur, bgn balik, tidur lps tu bgn balik. ha'ah la,mmg xcaye, haha.

kodisimple said...

jhtla bdk dua orang nih kater gitu kat baby sian dia..

Syauqatul Wardah said...

mana ada b2 ngan kak Mira kata mende...kita kata comel..cuma x caye kalau tu gambar Akh masa kecik2...buat jht sikit dkt Akh je...

~mieyra~ said...

kan b2 kan.amir try bt mcm kami.tgk langit,then u wil smile.tp bkn snyum sbb t'igt aweks ok,opps!!hehe

yep! dats my sis.b2 mtak henset hop blh view MMS neh b2.hak2.sian amir.sabo ye mir ye.

lps SPM aritu,byk kali gop akak g sek.ad la dlm 4 kali (mcm la byk sgt).haha.g ngn kwn2.1st g dlu knon nk wat reunion.tp bdk LELAKI xdop sorng pon mri.kan amir???(marah nii,heehe)last skali reunion dlm 10 org bdk puan je kat blik sal..haha.tp ms g umah ckgu raina,br la jd btol reunion.tp leni lama dh xjmp rmai2.=( hrp2,jgn smp xknl dh ar ble jmp ekgi.

haa amir,tgk.kami geng dh.maap ler ye.=p
laa..kami nggak kate apa2 sih sma itu baby.kate kt amir je, jht sikit j.SIKIT je.haha..kidding kidding.

mawaddah azha syamilah said...

bitu. yah penah dengar bitu nyanyi dale bilik. sedap jugok. hahaa.piwitt

Syauqatul Wardah said...

<><> Kak Mira <><>

Akh Amir tu tengok langit...bagai di awang-awangan dah...

ha, buat reunion dkt rumah Cg Raina mmg sedap..sedap ngat, cikgu sporting.. ^_^
b2 pun tunggu nk buat reunion kali ke-3...dah susah rase nk jumpa..masing2 dah jauh...

haha..Akh Amir kene buli...



<><> Yah <><>

Yah ngendap b2...
pandai Yah ngintip anak dara org...haha ^_^