Monday, January 10, 2011

Kenapa Susah....Tetapi Kenapa Senang....

 
عليكم السلام
 بسم الله الرحمن الرحيم
 
 
 BUKA MATA, TEROPONG HATI, INSAFI DIRI


Pejam Mata, Fikir Dosa
Tarik Nafas, Dalam2 dan Hembus
Buka Mata, Buka Hati
Bacalah....




 
Kenapa susah...
sangat nak terjaga dan bangun tahajud walaupun dah kunci jam dengan ringtone lagu yang kuat2...
Tetapi kenapa senang... 
sangat bangun daripada tidur apabila bunyi mesej masuk?





Kenapa susah...
nak baca sirah Rasul atau para sahabat...
Tetapi kenapa senang...
nak buka blog atau artikel yang berkisar tentang cinta...terutama cinta terhadap manusia? 





Kenapa susah sangat...
nak ingat Allah bila gembira...
Tetapi kenapa senang...
sangat nak menghadap dan mencari Allah bila ditimpa masalah?





Kenapa susah... 
sangat nak concentrate study....
Tetapi kenapa senang...
sangat nak istiqamah bila depan laptop dan melayari facebook?





Kenapa susah... 
nak ingat dan bercakap soal mati..
Tetapi kenapa senang...
sangat berbicara tentang jodoh atau kahwin?




 
Kenapa susah...
sangat nak stay up study malam2...
Tetapi kenapa senang...
sangat nak stay up tengok movie seram?





Kenapa susah sangat...
nak habis baca buku SOLUSI...
Tetapi kenapa senang...
sangat nak habis baca novel cinta atau buku Gempak?





Kenapa susah...
sangat nak buat solat sunat....
Tetapi kenapa senang...
sangat  menghadap filem komedi @ seram @ cinta berjam-jam?





Kenapa susah...
bila bersama dengan kawan2 untuk mengaku "Saya sangat cintakan Allah...kalau awak nak buat baik, ajaklah saya"....
Tetapi kenapa senang...
nak keluar topik secret admirer apabila berbicara dengan teman2....





Kenapa susah... 
sangat nak tengok mana hitamnya hati dan rasa gelisah dengan dosa..
Tetapi kenapa senang...
tertarik dengan cantiknya luaran dan resah dengan jerawat atau muka yang semakin gelap dipanah mentari....?





Kenapa susah...
sangat nak menangis di hadapan Allah...
Tetapi kenapa senang...
sangat air mata mengalir apabila ditinggal kekasih?





Kenapa susah...
nak terima teguran dan marah dengan nasihat yang diberi...
Tetapi kenapa senang...
melihat dan mencari kesalahan orang lain?







[][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][]

rawat hati, muhasabah diri.......
diri ini juga tidak sempurna...juga dalam proses membaiki diri ke arah yang lebih baik seperti kalian....
yang membaca mungkin lebih baik daripada yang menulis..
yang berubah dan sedar akan kesalahan itu lebih baik...
Allah Lebih Mengetahui akan hati hamba-hamba-Nya...
lakukan segala sesuatu ikhlas hanya kerana-Nya...
walaupun mengutip sampah di tengah jalan...
menulis berdasarkan pengalaman yang dilalui sehari-hari....
juga untuk menjentik diri sendiri...
maaf andai ada yang terluka...
dunia ini hanya sementara...
hanya Dia Yang Kekal Abadi....dan hanya kepada-Nya kita akan kembali...

[][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][]





Allah, aku mencintai-Mu....aku merindui-Mu....
Cintakanlah aku kepada kematian...
Ya Allah, indah dan damainya saat Engkau sahaja yang bertakhta di hati ini....=)
indah, Ya Allah....jangan hilangkan kedamaian ini....
Saya Cinta Allah......
Ya Allah,  bantulah diri ini untuk berubah menjadi yang lebih baik untuk mencapai reda-Mu dan agar dapatku buktikan kepada diri sendiri kata-kata ini bukan sekadar kata-kata kosong penyedap bicara...
Ikhlaskanlah hatiku.... Ameen....

p/s: rindu sangat adik-adik dekat rumah...kakak merindu dari sini...adik2 kakak tengah buat apa ye...=)






"Ya Allah…jadikanlah bicaraku….tulisanku….adalah ibadah kepada-Mu… Ya Rahman….ikhlaskanlah hatiku dalam apa jua aku lakukan….buangkanlah segala sifat riak, sombong, dengki, iri hati dalam diri ini….Kau tiupkanlah sifat-sifat mahmudah ke dalam hatiku… Ya Rahim….jadikanlah cinta dan rinduku kepada-Mu setinggi-tinggi dan seindah-indah cinta dan rindu dalam hati ini…..Ameen......"

8 comments:

~mieyra~ said...

salam dik.
love tis post.rs sakit ble tkena btg hdung sniri.tp,kdg2 kmu xske apa yg sbnrnya baik bgmu.kdg2 jgk kbnrn phit ditelan.sbb apa?sbb ego melangit tgi.akak mmg ske lngit,tp jgn la smp ego tgi smp mcm tu,nauzubillah.

thnx 4 tis reminder.mnusia perlu diingtkn slalu.hdup klo sunyi tnpa tarbiah,sma la mcm lalang,ikut arus smata2.

hassnah said...

huhuhuhuhuhuhuhuhu~
menikam kalbu..........!
setuju sangat ngan post ni..!
but, ada 1 ja yg x puas hati...
napa nama kita x dak dalam ni..?
tulis rindu adik ja..?x rindu kat kat jiran sebelah katil..?hi3 ..lalala~ :D

kodi said...

buat sendiri ke ambik kat lain? kalu buat sendiri memang tabikla sebab memang menginsafkan diri tapi memang kita dah sedar dah bende2 mcm ni cuma xingat jer, :( Insya-Allah lain kali blh ingat bende2 nih...

Syauqatul Wardah said...

<><> Kak Mira <><>

Waalaikumussalam kak...
hidup dengan mencari kebenaran, hidup dengan menuju kebenaran.
kepahitan dalam menerima kebenaran harus ditelan..betul tu kak...=)

syukran kerana membaca dengan mata hati, ya ukhti habibati...peringatan utk yg membaca, beribu kali peringatan buat diri yg menulis...


<><> Hasnah <><>

pun menikam kalbu b2..(aiyark...*pejam mata, pengsan*)

rindu adik la jauh...wat mende rindu org dekat2, hari2 dgr suara...xjadi rindu, haha...=P


<><> Akh Amir <><>

hasil sendiri atau org lain Akh...hakikatnya, semua dtg dpd Allah...tgn yg menaip ni pun, bergerak atas izin Allah...harap selagi hayat masih ada, dapat memberi manfaat, buka sekadar pasir yg ditiup hembusan angin...dan senyap....

ha'ah, betul Akh..kdg2 kita tahu, tapi perlu sering diingatkan..kita kan manusia...asal makna manusia sendiri tu pun maksudnya dah lupa..bila lupa, harus saling mengingati....berpesan-pesan ke arah kebenaran...

~mieyra~ said...

insyaALLAH mmpu mngingatkn yg tlupa.=)

sweetbanana said...

stju sgt ngn B2...huhuhu..

ARIF said...

Best jugak entry ini

Syauqatul Wardah said...

<><> Kak Mira <><>

Insya-Allah...=)
kak Mira byk mengingatkan b2...terima kasih kak...b2 syg sgt kak Mira.. =) =)

<><> Rokiah <><>

^_^ wah, komen pertama ye

<><> dik Arif <><>

kalau best...hayati ye dik..=)