Tuesday, September 1, 2015

INFJ is in the House!



أعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمن الرحيم



I have told ya. Although I'm Bachelor of Arabic student, but I can't get myself out of my passion in studying people. I love Psychology damn much.


Hands holding sides of the head.
You dear Psychology. Get out of my head.


I think I should write this, or other real terms is re-write and re-phrase, especially for you, that might have some troubles in understanding your INFJ friends. They are kinda weird isn't it? Or you didn't even know what the fish in the pond is that called by INFJ.


Baik, muqaddimah sahaja speaking sekejap. Nak test boleh tulis BI ke tak lagi selepas dah berzaman belajar BA. Gelak tepuk-tepuk lantai. Tetapi dah belajar lama BA pun tak pandai-pandai nak bercakap macam orang Arab lagi. Gelak tepuk-tepuk lantai lagi. Orang Arab pun gelak sekali.


INFJ is one of the personality types.
[Hey, you should get to know yours too. Visit www.16personalities.com and take the test. Who knows you're an INFJ just like me. And we can get along by sharing our mystery world together. High five]

As I'm on 3-months holiday that almost reached its end this week [urgh], and so far I have nothing much to do [facepalm], so I love to read read and read. One of the things that attracts me is personality reading material.


I'm reading and I'm analyzing at the same time actually. Trying to combine all of the broken pieces together. Making a conclusion. Or the truth is to read already-made-conclusions and can't stop nodding to agree.


I'm writing this happily with a hope that people would understand our mystery and complicated world. So people, take time now to understand us INFJs okay. Bwaha.


Try to understand us. And you'll find we are among amazing creatures Allah has made, perfectly just like you. But in a different way. Serious talk. Didn't you believe me? I'm an honest and trustworthy person you can count on. Flip the umbrella.


After all, for us human to understand human is almost crucial. As we're connecting with people everyday. Try to understand yourself. And try to understand others. World will be in peace.


I'm writing this behalf on me as INFJ. I'm writing to share my thoughts. That's all. I don't know how other INFJs feel. Is it the same way or not. So far based on my observations, not all INFJs are perfectly same as the others. Our family backgrounds, our surroundings, our educations, might affect us in some ways. But it is still the same if we're in the topic of 'instilled personality'. If you're not interested to read, then don't read. If you want to read, then it is better for you to read it all. Rather than stop at any of the 'journey' as it may leads to misunderstanding. I believe you got what I mean. Love love and love.


So here goes INFJ. Me, INFJ wants to talk with you.
[Source: http://introvertdear.com/2015/07/21/cartoons-introvert-infj-infjoe/ ]




"One. We love people, but being around them for too long drains us"
INFJ sukakan manusia. Suka bergaul dengan manusia. Namun ada masa, INFJ terpaksa pergi menjauh dan menyepi. Energy INFJ menurun bila terlalu lama berada dengan manusia. We need to be alone for a while. We need solitude. We need to recharge. And don't worry, we'll come back. To love and care again.




"Two. Your definition of ‘fun’ is different from most people’s definition"
Ada manusia bilang kalau 'fun' itu adalah dengan keluar pergi berjalan. Namun INFJ, term 'fun' dia lain. 'Fun' dia terkadang tinggal keseorangan dalam bilik, tanpa bercakap dengan manusia dan melayan dunia sendiri. So much fun!. Namun itu tidak bermakna kami bukan orang yang tidak suka berjalan. Sebab itu kalau baca partner for INFJ, INFJ perlukan seseorang yang outgoing. Yang boleh 'kick' INFJ untuk 'bergerak' sedikit. Hihi.




"Three. Related to point two. Unfortunately, most people just don’t get it"
Sadly, it is true. Aha. Bila kita lebih suka duduk di bilik sahaja, mesti ada orang akan cakap. "tak suka keluarlah budak ini". "tak bosan ke duduk dalam bilik je". "tak bosan ke asyik menghadap laptop je". That is so Hasnah Atiqah ahaha. Kick this budak.




"Four. Some days, you wish you could disappear and get away from everyone for a while"
Ada masa terasa nak pergi jauh-jauh dan tak mahu temui sesiapa jua. Create our own world.




"Five. We’re incredibly patient, but when people go against our deeply-held principles, we may suddenly cut them out of our life"
INFJ be like 'sabar. sabar. sabar. sabar. sabar. sabar. sabar. sabar. sabar. meletup. fine. that's it. enough. close the door. walk away. never return"


Kadang-kadang bila INFJ 'close the door', INFJ buat tanpa sebarang bunyi. Senyap dan deep. Namun sedar-sedar sahaja, sebenarnya-awak-dah-tak-ada-dalam-hidup-saya-lagi-kalaulah-awak-tahu. INFJ akan bagi beribu peluang, namun sekali mahu ditutup, selamanya tidak akan dibuka. Makanya, jangan buat INFJ marah. Dia terlalu penyabar. Namun, sekali dia meletup, orang tak akan percaya bagaimana hebat meletupnya. Takut juga jadi diri sendiri ini rupanya. Ahaha. Jadi, buat INFJ, bila dia kenal diri sendiri macam ini, dia perlu deal juga untuk lembutkan hati entah kali keberapa, dah cuba juga buka pintu. Tak baik ya awak tutup pintu lama sangat.




"Six. We have the uncanny ability to perceive people’s motives and feelings, even when they don’t directly express them"



Ini yang paling seronok. INFJ ada kind of sixth sense. INFJ boleh tahu apa orang itu rasa, apa keinginan orang itu, apa orang itu 'fikir' tanpa orang tersebut terlebih dahulu beritahu. Sebab emosi INFJ sangat kuat.


Ada beritahu seorang adik, yang diri sendiri boleh kenal orang itu hanya dengan melihat komen-komen di alam maya, tanpa perlu bertemu empat mata. Dari gaya conversation dia, dari gaya penulisan dia, dah boleh tahu orangnya macam mana. Tak perlu untuk kenal bertahun-tahun. Dah boleh predict bagaimana gaya orangnya di luar.


Ada orang tak percaya. Tetapi dalam banyak-banyak eksperimen yang dilakukan, kebanyakan yang dijangka banyak benarnya. Namun, INFJ bukan jenis cerita. Dia lihat dan dia senyap. Dia analisis, dia dapat conclusion, dan dia senyap lagi. INFJ tak suka huu-hara. Dia seorang yang tenang jiwanya. Diam. Namun sebenarnya dia memerhati dalam diam. Takut kan. Jadi, jangan main-main dengan INFJ. Flip the umbrella again.


Dan disebabkan ikatan emosi yang kuat dengan manusia juga, yang buat INFJ secara semulajadinya, boleh jadi seorang kaunselor dan therapist yang baik. Sebab dia tahu keperluan emosi manusia. INFJ boleh rasa keperitan dan kesedihan orang lain tanpa perlu mengalaminya sendiri. Punya rasa simpati dan empati yang kuat. "We’re so sensitive to other people’s feelings that you sometimes experience them as your own".




"Seven. You’re a paradoxical blend of ‘dreamer’ and ‘doer.’ But sometimes you put things off because you don’t feel prepared"


Ini a little bad side of INFJ. INFJ ini hidupnya penuh dengan dream. Dan jenis suka lambat-lambat. Jadi terkadang ada benda yang boleh lead kepada procrastination. Sekali dia betul-betul buat kerja, dia akan buat. Tetapi bila dia tak sedia, dia tak mampu nak buat. Jiwa dia tak sedia. INFJ bukan jenis, dapat kerja-mesti terus siapkan. INFJ jenis kalau dia rasa bahagia, kalau jiwa dia tenang, maka baiklah kerja tersebut jadinya. Sebab itu, INFJ bila dah lama-lama keluar temui dunia, dia perlukan masa berehat dan recharge. Untuk dia betulkan segalanya kembali, dan buat semuanya dengan sempurna.



3 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum ya ukhti..entry post ini amat bermanfaat untuk saya menambah ilmu yg baru. Saya dah bace buku dance in rain...alhamdulillah saya cube ikut semua nasihat akak..cume kak saya risau dengan diri sendiri yg alhamdulillah dah sempurna menutup aurat tapi masih belum dapt tahn diri dari melawan mak..ape yg perlu saya lakukan?

Anonymous said...

kak sy umur 18 tunggu result spm, pening ah nk pilih course ape nanti sekarang pun rasa macam takda tujuan hidup.Itu pun kalau result gempak. Hope u can figure out something in me to try :D

Ольга Петрова said...

Обнаженные- Киев элитные проститутки

Я завожусь, когда мой партнёр усердно и медленно исследует мою кошечку и не пропускает каждый сантиметр моего нежного тельца своим влажным язычком. Я вся горю при мыслях о пылком мужчине, который раздвинет мои ноги и язычком разбудит клитор, позже поцелует мою грудь и заласкает м Стареть скучно, но это единственный способ жить долго.